Cum se mentine o cultura de maia

Fie ca v-ați crescut singuri maiaua de la 0 sau ca ati primit o maia viabila de la cineva, aceasta va trebui mentinuta, adica hranita. În timp veți învăța să vă ajustați singuri programul de hrănire a maielei. Dacă sunteți începători, vă propunem o varianta de hrănire în rații 1:3:3.

  • 1 parte maia : 3 parti apa: 3 parti faina

Exemple

  • 10 g maia + 30 g apa + 30 g faina
    • 5 g maia + 15 g apa + 15 g faina
    • 20 g maia + 60 g apa + 60 g faina.

Ajustati cantatitile, de exemplu, daca aveti in plan sa faceti paine. In acest caz, sa spunem ca reteta voastra cere 150 g de maia, atunci puteti hrani astfel

  • 30 g maia + 90 g apa + 90 g faina

Veti avea astfel 150 g de maia de folosit la paine, va vor ramane cateva zeci de grame pe care le puteti hrani in continuare.

Atentie! Nu folositi niciodata toata maiaua pe care o aveti la paine! Asta inseamna ca va trebui sa o luati de la capat să vă faceți altă maia!

In functie de cum mentineti maiaua:

  • Daca tineti maiaua la temperatura camerei, aceasta trebuie hranita la aprox 12h. Aceasta va fi o maia active, pregatita pentru paine, dar are dezavantajul ca veti arunca foarte mult discard cu aceste hraniri repetate, daca nu faceti paine zilnic sau daca nu faceti ceva util cu discardul strans.
  • Daca tineti maiaua la frigider (cazul in care faceti paine mai rar), aceasta se va hrani si se va baga imediat dupa hranire la frigider pentru 7-10 zile. In momentul in care intentionati sa faceti paine, este necesar sa hraniti maiaua și să o lasati afară de 1-2 ori odata la 12 ore inainte de a trece efectiv la pasul facerii painii. Nu vă recomandăm să țineți la frigider deloc maiaua în prima lună dupa ce ati făcut-o de la 0, maiaua are timp pentru a se stabiliza și voi aveți nevoie de timp să învățati despre ea inainte sa treceti la acest pas. Asadar, in prima luna tineti maiaua la temperatura camerei si hraniti-o o data la 12 ore.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *